Cand vorbim despre finisaje ignifuge, in mod normal, vorbim despre:
- Sisteme de protectie inactive
- Sisteme de protectie active
Ambele sunt create pentru a elimina sau pentru a limita propagarea caldurii sau, mai bine, cresterea temperaturii. Aceasta provocare vizeaza materialele folosite ca elemente structurale ale unei cladiri, deoarece cresterea temperaturii poate provoca prabusiri structurale.
Sistemul de finisaje ignifugante pentru lemn (atat pentru acoperire ignifuga a podelelor cat si a peretilor din lemn), bazat pe rezistenta tipica la temperaturi ridicate, poate fi impartit in doua categorii:
- Finisaje de protectie inerte
- Finisaje de protectie reactive
Finisajele ignifuge protectoare inerte isi mentin caracteristicile fizice si intr-o atmosfera fierbinte, protejand lemnul datorita proprietatilor termofizice.
Finisajele ignifuge protectoare reactive isi schimba caracteristicile fizice, daca temperatura creste, protejand lemnul, datorita proprietatilor termofizice si efectelor de racire provocate de reactii chimice ca urmare a schimbarii de stare.
Cand vorbim despre finisaje ignifuge reactive si de protectie, vorbim si despre finisaje intumescente (sau vopsele). Acestea sunt produse ignifuge care isi pot creste grosimea datorita gazului emanat dupa cresterea temperaturii.
Caracteristicile finisajelor intumescente pentru lemn:
- Cresterea caldurii ajuta descompunerea sarurilor anorganice ale finisajelor;
- Componentul polihidroxilat este supus unui proces de esterificare, cauzat de acid;
- Se descompune in acid si reziduuri carbonice;
- Este emanat un gaz care creste masa;
- Materialul de legare previne emanarea gazelor;
- Spuma se extinde si se solidifica.
Dupa cum observati, acesta este un proces foarte complex si il puteti gasi in categoria finisajelor ignifugante pentru lemn (dar si la finisajele ignifuge pentru metal).
Pentru mai multe detalii, vizitati site-ul: http://vernicifirewall.it/