Formaldehida (nume sistematic: metanalul, similar cu: acid formic) poate fi gasit in compozitia rasinilor utilizate pe scara larga in productia lacurilor, vopselelor, adezivilor, spumelor de pulverizare. In compozitia lacurilor, formaldehida a fost intotdeauna util pentru 3 motive:
Formaldehida este o molecula cu doua calitati periculoase: se disperseaza cu usurinta si este foarte toxica. Anumite concentratii ale acestui element pot provoca probleme respiratorii È™i iritatii ale ochilor, in special la persoanele astmatice sau alergice. Este mortal în caz de înghitire sau inhalare în cantitati mari.
100 micrograme pe metru cub de formaldehida in interiorul caselor noastre (0,1 parti per milion - ppm) este limita pe care o stabileste in 2001 Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In 2004, formaldehida a fost clasificata ca fiind cancerigena de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Din 2016, in statele membre ale UE, formaldehida nu mai este clasificata ca "posibil cancerigena pentru om", ci ca "probabil cancerigena pentru om" ..
Inca de la inceputurile sale, Renner Italia a decis sa elimine formaldehida si compusii sai primari din produsele pe baza de apa. Alti compusi non-cacerigeni pot garanta acum aceleasi performante de rezistenta mecanica si chimica precum formaldehida.
Obiectivele proiectului Rennerlab-Eco Friendly sunt:
Cu o activitate de comunicare simpla si eficienta, Rennerlab - ecofriendly, de asemenea, doreste sa ajute clientii in selectarea produselor pe baza de apa in conformitate cu nevoile actuale ale mediului inconjurator. Proiectul Rennerlab - Eco Friendly este complet diferit fata de rutinele vechi de productie. Într-adevar, finisajele pentru pentru lemn si produsele pentru parchet marca Renner Italia sunt produse cu ajutorul energiei regenerabile. fabricile Renner Italia sunt alimentate cu energie hidroelectrica, eoliana, energia solară si biomasa.
COV (compusi organici volatili) fac parte din finisajele pentru lemn si reprezinta continutul de solvent din formula produselor, cu un punct de fierbere mai mic de 250 °C. Prin compusi de tip COV se întelege concentratia substantelor volatile din interiorul produsului, exprimata in gr/L. Pe de alta parte, emisiile de compusi organici volatili influenteaza calitatea aerului: acestea sunt mai semnificative din punct de vedere al sanatatii, deoarece acestea sunt dificil de controlat si de eliminat. Emisiile de COV pot fi masurate în μg/m3 cu ajutorul camerelor speciale de emisie. Analiza corecta a acestor substante este esentială pentru a garanta o buna calitate a aerului din interior spatiilor inchise, dar si un mediu inconjurator mai putin poluat. Pentru a opri emisiile de COV dar si pentru a garanta conditii mai sanatoase in spatiile inchise, Renner Italia construieste un laborator pentru testarea Calitatii Aerului din Spatiile Inchise. Această structura importantă este echipat cu camere moderne de emisie pentru a testa emisiile de compusi organici volatili în conformitate cu ISO 16000-9, Metodele de testareGEV, UNI 717-1, standardele ASTM D5116. Aceste tipuri de instrumente pot fi utilizate pentru a evalua si a verifica emisiile de COV conform celor mai severe standarde internationale pe durata intregului ciclu de viață al finisajului (aplicare, uscare, deteriorare). In lipsa unui cadru national de reglementare, cercetatorii Rennerlab se ghideaza dupa cele mai moderne standarde: Der Blaue Engel, Gev EMICODE, Indoor Climate Label.